Do Stříbra míří mistrovství Evropy klasiků

V sobotu 6.5.2017 se Terén sv. Petra ve Stříbře vrací na mezinárodní scénu, když přivítá 1. závod 3-dílného Classic European Championship 2017 (CEC). Evropské soutěžení motokrosových veteránů klasiků pořádá v Nizozemí sídlící European Classic Motocross Organization (ECMO). Ta motokros v podobě zhruba 60. let 20. století opatruje již od roku 2001 a hrdě se hlásí k tradici, která byla založena ve Stříbře v roce 1993 vůbec prvním veteránským Motokrosem národů. Seriál CEC jsme ve Stříbře již hostili a byla to v roce 2014 lahůdková akce.

Závod je poprvé věnován velké postavě stříbrského motokrosu – Josefu Hřebečkovi. Ten nás bohužel loni v dubnu navždy opustil ve věku nedožitých 79 let. Samozřejmě neodešla osobnost pouze lokálně důležitá. Odešel špičkový závodník 50. – 60. let minulého století a poté až do začátku 90. let úspěšný reprezentační trenér. Nově založený Memoriál Josefa Hřebečka tak vzdává hold výjimečné osobnosti celostátního významu. Byly bychom rádi, kdyby se nám povedlo vytvořit tradici a i další závody v budoucnu by mohly nést tento čestný název.

Přibližme si sobotní dění na Terénu sv. Petra. Poprvé ráno v 8:15 zaburácí motory historických motocyklů a věkově vyzrálí jezdci oblečení v retro stylu se spustí z paddocku na stříbrskou trať, aby se rozehřáli v dopoledním programu tréninků. Nejprve jsou na pořadu volné jízdy, od 9:55 to budou kvalifikační tréninky s cílem dosáhnout co nejrychlejšího okruhu a získat právo volby co nejlepšího místa na startovním žebříku. Od 12:30 pak začne samotný závodní program, ve kterém se o denní úspěch a body do klasifikace CEC utkají tyto kategorie:

  1. jezdci věku 30+ se stroji roku výroby před 1974
  2. jezdci věku 50+ se stroji roku výroby před 1974
  3. jezdci věku 60+ se stroji roku výroby před 1972
  4. jezdci věku 66+ se stroji roku výroby před 1965
  5. jezdci věku 70+ se stroji roku výroby před 1965

Časový plán závodu si můžete stáhnout zde: 170506_casovy_plan_hlavni.pdf (118,5 kB)

K vidění bude 14 klasických značek motocyklů, mezi nimiž se k dominující ČZ (115 strojů) přidávají BSA (34), Husqvarna (8), JAWA (7), Maico (6), Matchless (4), Bultaco (4), ESO (3), Triumph (3), Greeves (1), BLM (1), CCM (1), Cl. Stroka (1) a Montesa (1). Do závodu je předběžně přihlášeno rekordních 189 jezdců ze 17 evropských zemí. Kromě pořádající ČR (54 závodníků) zde budou mít své zástupce Německo (23), Nizozemí (20), Anglie (17), Belgie (17), Švýcarsko (11), Švédsko (10), Itálie (8), Francie (8), Dánsko (6), Finsko (4), Španělsko (3), Estonsko (3), Rakousko (2), Wales (1), Moldávie (1) a Norsko (1).

Ze zahraničí k nám přijíždí prakticky kompletní evropská špička veteránů klasiků včetně řady vítězů předchozích ročníků CEC. Například z loňských šampiónů by neměl chybět Jan Blancquaert (BEL, ČZ, 50+), Claude Martineaud (FRA, BSA, 60+) a Oost Oostra (BEL, Jawa, 70+). Také v  barvách Czechia Classic Motocross Teamu nebudou chybět bronzoví medailisté CEC 2016 Vítězslav Branda (60+) a Antonín Křápek (70+) stejně jako bronzová sestava z Motokrosu národů Miroslav Nejedlý (60+), Karel Liška (60+) a Jan Hrdina (50+, všichni ČZ).

Češi navíc vytáhnou z rukávu skutečné eso. Bude jím bývalý vynikající reprezentant Jiří Stodůlka. Uměl obě hlavní kubatury 250 i 500 ccm, když v obou získal československý titul a v obou patřil do elitní desítky MS v motokrosu (v MS250 nejlépe 4. v roce 1969, v MS500 7. pozice v roce 1972). Po přechodu mezi soutěžáky dokázal Stodůlka získávat další skvělé úspěchy, jimž vévodí 3 vítězné Světové trofeje na šestidenní. Jiří ukázal minulý víkend vynikající formu, když se mu podařilo vyhrát v americkém Marysville prestižní závod Don Matthews CZ World Championships.

Motokrosovou slavnost, kterou Terén sv. Petra zahajuje jubilejní 70. sezónu, tentokrát vyšperkuje naprosto nevídaná show. V přestávkách sobotního závodního programu od 11:30 a podruhé od 14:45 vystoupí s exhibicí freestyle motocrossu Petr Pilát, mistr Evropy 2015 a hvězda světového formátu. Oblíbeného „Pilníka“ bude doprovázet další legenda tuzemského FMX a také bývalý špičkový motokrosař Petr Kuchař. Zraněný „Kuchta“ bude mít na starosti zejména speciální rampu a doskok pro adrenalinovou leteckou akrobacii svého mladšího kolegy. Nervy drásající podívanou si nesmíte nechat ujít, tak dorazte včas!

Časový plán doprovodných akcí je zde: 170506_casovy_plan_doprovodny.pdf (117,9 kB)

Návštěvu Vám zpříjemní pro Stříbro typický komfort – prostorné parkoviště, pohodlný přístup na závodiště po asfaltové silnici, výborný výhled na celou trať anebo výkonná zvuková aparatura oživená motokrosovými komentátory Petrem Maršálkem a Mírou Šimkem. Připraveny budou i další nezbytnosti, jako jsou tištěný program nabitý informacemi, bohatá nabídka chutného občerstvení, důstojná sociální zařízení nebo příjemné počasí. Na dospělé návštěvníky čeká vstupné 150 Kč, děti a mládež do 15 let neplatí nic. V ceně vstupenky je zahrnut i program k závodu (do vydání zásob), parkování a možnost prohlídky depa.

Stříbrský motokrosový amfiteátr se v sobotu zaplní dle očekávání několika tisíci příznivců z celé republiky i zahraničí. Mezi přítomnými nebudou chybět ani významné osobnosti motokrosu a terénních soutěží v čele s místní legendou Miloslavem Součkem. Novopečený spisovatel ochotně rozdá podpisy do své knihy SRDCOVÉ ESO, která se okamžitě po březnovém vydání stala bestsellerem. Teprve minulý týden proběhl křest knížky a přitom je již skoro vyprodáno, během závodu CEC bude k dostání posledních pár desítek výtisků.

Významných sportovních postav bude ale k vidění celá spousta, neboť stříbrský závod je i společenskou událostí a organizovaným setkáním bývalých terénářů. Nelze je zde všechny vyjmenovat, tak jen namátkově zmiňme zlaté motokrosaře pražské Dukly 70. let a Hřebečkovy svěřence Jaroslava Faltu, Antonína Baborovského či Jiřího Churavého. Z úspěšných soutěžních jezdců bude ve Stříbře kromě závodícího Jiřího Stodůlky například Josef Fojtík, jehož společnost AUTO JAROV se stala hlavním reklamním partnerem tohoto závodu. Děkujeme za podporu!

Nenechte si ujít tuto oslavu motokrosu a spektakulární podívanou, odnesete si nezapomenutelný zážitek! Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě!

Akci spolufinancuje Plzeňský kraj a město Stříbro. Děkujeme jim za pomoc stejně jako pivovarům Chodovar a Plzeňský Prazdroj a našemu tradičnímu mediálnímu partneru Tachovskému deníku.  

Text: Míra Šimek
Grafika: Václav Šůcha, ECMO
Foto: Václav Šůcha, Věra Lukešová, Miroslav Jireček, Petr Pilát, archív