Autogramiáda Weschty a Smítky

Stříbro je již více než 60 let baštou motokrosu uznávanou po celé republice. Kořeny této tradice sahají do roku 1946, kdy byl založen místní Automotoklub. Ten si pro své terénní „rejdy“ našel přehlednou kotlinu za městem a v roce 1948 zde uspořádal první motokrosové klání na území tehdejšího Československa. Terén sv. Petra od té doby hostil mnoho významných závodů v čele s 5 podniky MS. Stal se také domácí tratí pro mnoho skvělých jezdců, kteří se prosadili na republikové nebo i mezinárodní úrovni. Jejich výčet by samozřejmě začínal jmény jako Miloslav Souček, Vlastimil Válek nebo Josef Hřebeček. V posledních letech se nám mezi elitu prosadili Rudolf Weschta z Těchlovic a pňovanský Petr Smítka.

Rudy Weschta se po loňském titulu mistra ČR ve třídě MX2 junior (AČR) letos soustředil již jen na soutěžení mezi dospělými. Na tuzemských závodech nastupoval za jihočeský REDE MX Team na 4-taktní KTM 250 třídy MX2 s tradičním startovním číslem 37. A bylo to působení velmi úspěšné! Kvalitní technika, rodinná podpora, odborná péče trenéra Jiřího Churavého a jeho manželky – lékařky, jezdcův talent a poctivá práce v přípravě, to vše se pozitivně promítlo do letošní výkonnosti našeho pilota. Rudy přidal na rychlosti i spolehlivosti a připsal si řadu úspěchů v jednotlivých závodech. V Inter mistrovství ČR (CAMS) mu to nakonec vyneslo výtečné třetí místo v konečném pořadí seriálu! Také v mezinárodním mistrovství ČR (AČR) si Weschta v ostré konkurenci vedl nadmíru zdatně a šampionát uzavřel na pěkném čtvrtém místě jako druhý nejlepší z Čechů. Předvedl tak zatím svoji nejlepší sezónu a jednoznačně se zařadil do nejužší české špičky třídy MX2!

Příznivcům motokrosu v našem regionu udělal radost i Petr Smítka (HULHO MX Team) z nedalekých Pňovan. Ten svoji Kawasaki KX450F nejlépe povodil také v Inter mistrovství ČR, když se zde v „královské“ třídě Open stal suverénně celkovým vítězem, a navázal v tomto seriálu na svůj loňský titul v MX2. V mezinárodním mistrovství ČR se Petr po celou sezónu pohyboval v „top ten“, ale po vynechaném posledním závodě z toho je „až“ 11. místo. Každopádně „Smiťák“ je po vleklých zdravotních problémech definitivně zpátky, což ukázal i na zahraničních závodech, když dvakrát zajel třetí na silně obsazeném mistrovství Německa ADAC MX Masters nebo stejně tak dvakrát třetí na MS MX3 v Itálii.

Srdečně zveme všechny motokrosové fanoušky na neformální setkání s těmito špičkovými piloty. Ve čtvrtek 19.12.2013 od 17. hodin oba mladíky přivítáme v městském muzeu ve Stříbře v rámci pestrého programu, jenž je zmíněn na přiloženém plakátu. Návdavkem máme připraveno ještě překvapení, kdy budete přímými účastníky události, kterou ani bohatá motokrosová historie našeho města nepamatuje!

Autor: Miroslav Šimek